Kattungar - Massor med kattungar

Kattungen

Kattungen

En kattungen är mellan 10-15 cm lång när den föds och är otroligt söt redan från början. Kattungen väger omkring ett hekto när den är nyfödd men växer snabbt.

Som nyfödda är kattungarna helt hjälplösa eftersom de varken kan se, höra eller gå. En lite kattunge måste ha sin mamma nära sig under den första månaden. När kattungen fyllt 1 månad klarar den både se, höra, gå och tvätta sig själv. Efter en månad kan också kattungar äta själva och kan lämna sin mamma redan efter 8 veckor men oftast är det bra om kattungen stannat hos kattmamman till dessa att katten är minst 12 veckor.

Kattungen och dess lek

Det är mycket viktigt för kattungar att få leka mycket och utveckla sin koordination och motorik. Samtidigt som kattugnen tränar upp sina fysiska färdigheter tränar den upp sitt sociala kompetens och skapar också en inbördes ordning mellan kattungarna.

Få kattungen rumsren

Få kattungen rumsren

Katter och kattungar är i grunden mycket renliga djur och en katt tvättar sig ofta. Kattungen kan börja tränas att gå till kattlådan redan när den börjar tvätta sig själv. Lättast att få kattungen att själv gå på kattlådan är att ha en kattlåda i närheten av var katterna brukar ligga och så fort någon märker att katten ska kissa lyfts den över till kattlådan.

Efter en kort tid börjar katten själv gå till kattlådan om den är nära och efter två månader kan de flesta katter gå till en kattlåda oavsett var i huset den finns.

Kattfoder till kattungar

En kattunge behöver speciell mat för att den ska må bra och ofta är det bra att ge kattungen samma kost vid samma tidpunkter på dagen för att den regelbundet ska få mat. Det finns många olika sorters foder till anpassade till kattungar och det kan vara bra att köpa ett foder som du vet är lätt att få tag på i den ort. De stora producenterna av kattmat till kattungar är:

Kattfoder till kattungar
  • Iams Kitten Gravy som är ett våtfoder för kattungen från en månad till ett år
  • Pro Plan Junior Cat Chicken är mat för kattungar mellan 6 veckor och 12 månader
  • Royal Canin Kitten Instinctive för kattungar från 4 till 12 månader
  • Hills Science Plan Kitten som kan ges till kattungen vid 1 års ålder.

I bland kan kattungen få rester av härlig hemlagad mat men det får inte bli för ofta eftersom kattungen behöver mat som har rätt sammansättning för en liten katt.

Försäkra kattungen

Det är viktigt att katten får en bra kattförsäkring eftersom den vanliga hemförsäkringen inte ger kattungen något bra skydd. Att teckna en speciell kattförsäkring kan du göra från den dag kattungen fyller 6 veckor och det är väl värt att ge sin älskade katt denna försäkring.

Vaccinera kattungen

Alla kattungar och valpar ska vaccineras vid omkring 8 veckors ålder för att inte råka ut för de vanligaste sjukdomarna. När du köper en liten kattunge eller hundvalp är det viktigt att du kontrollerar om kattungen får vaccineringen redan hos uppfödaren eller om du måste ombesörja detta själv.


Mer fakta om söta kattungar

Här kan du hitta mycket mer intressant information och fakta om gulliga kattungar men också en del roliga och söta saker gällande små katter.Meny - Kattungar
Till förstasidan på www.kattungar.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SverigeUtomlandsFöretagNyheter